Daini Seikosha – Toinen Seiko tehdas

Suurin osa Seikon 1960 ja 1970 –luvun klassikoista, kuten 6105-8xxx, Grand Seiko, 6138, ja 6139 Pogue, ovat kaikki valmistettu Seikon Suwa Seikosha tehtaalla. On kuitenkin olemassa se toinen tehdas, joka usein jää Suwan varjoon – Daini Seikosha.

Suwa Seikosha ja Daini Seikosha erotettiin toisistaan, omiksi tehtaiksi vuonna 1959. Tarkoituksena oli luoda tehtaiden välillä yrityksen sisäinen kilpailutilanne ja sen kautta saavuttaa parempaa laatua ja uusia innovaatioita. Kilpailutilanne Japanin ja Sveitsin välillä kellorintamalla oli 60-luvulla tiukka ja japanilaiset, Seiko eturintamassa, kuroi tasaisesti kiinni Sveitsiläisten etumatkaa. Tähän tarvittiin kuitenkin lisävauhtia, joka mahdollistettiin tällä tehtaiden erotuksella.

Vuonna 1964 Seiko oli jo nousemassa yhdeksi maailman parhaimmista kellovalmistajista, Seikon ensimmäinen sukelluskello, 62MAS, oli saatu markkinoille ja katse oli entistä enemmän siirretty luksusluokkaan jota Sveitsi dominoi. Suwan tehdas oli jo tässä vaiheessa julkaissut Grand Seiko malliston, joka oli Seikon ehdoton lippulaiva tässä vaiheessa.

Vaikka Grand Seiko tässä vaiheessa olikin esteettisesti mitat täyttävä kellosarja, siltä uupui riittävä tarkkuus ja käyntivarmuus haastaakseen Sveitsiläiset kunnolla. Dainin tehdas vastasi tähän haasteeseen, päivittämällä King Seiko mallistoon 45KS koneistolla. 45KS oli käsivetoinen, hyvin tarkkakäyntinen 36000bph hi-beat koneisto. Samaan aikaan Suwan tehtaalla Grand Seikojen koneistot päivitettiin samalle 36000bph taajuudelle. Tästä tilanteesta muodostui tehtaiden välinen tiukka kilpajuoksu laadulle, luotettavuudelle, muotoilulle ja viimeistelylle. Kilpajuoksu jatkui 1980 luvulle saakka, jolloin valmistus keskittyi kvartsikoneistollisiin Grand ja King Seiko malleihin.

Kronografien kilpajuoksu

Vähemmän tunnettu kilpajuoksu oli käynnissä kronografien puolella. Suwan valmistama 6139 on ilman muuta tunnetuin tuotos tästä, kyseessähän on kuitenkin maailman ensimmäinen automaattinen kronografikoneisto. Daini ei kuitenkaan jäänyt kauas taakse tässä kilpajuoksussa, omalla täysin itsenäisesti kehitetyllä automaattisella kronografikoneistollaan 7016.

Kun Euroopassa käytössä oli kaksi automaattista kronografikoneistoa (Calibre 11 ja El Primero), Seikolla oli jo käytössään kolme vaihtoehtoa. Suwan 6139 ja 6138 sekä Dainin valmistama 7016. Dainin 7016 julkaistiin kaksi vuotta 6139:n jälkeen, hyvin samanlaisella tauluasettelulla kuin Suwan 6139. Mielenkiintoista on, että nämä kaksi ulkoisesti saman näköistä koneistoa eivät jakaneet yhtään osaa, vaan olivat täysin omia toteutuksia.

Dainin 7016 kronografi tuotettiin myös ”Time-Sonar” merkinnällä, nämä olivat ensimmäiset kronografit, joissa käytettiin lasipohjaa kuoressa. Kuuluisin ja parhaiten tunnettu 7016 malli lienee neliönmuotoinen 7106-5001, joka myös tunnetaan Seiko Monacona.

Tämä oli hyvin kevyt pintaraapaisu tehtaiden väliseen kilpailuun, aiheesta lisää myöhemmin ja syvemmälle menevänä.

Related Articles

Seiko koneistot – taulukko

Suuntaa antava taulukko Seikon koneistoista kevyellä lisätiedolla, kuten valmistusvuodet ja tyyppi. Taulukko on tosiaan suuntaa antava, eikä esimerkiksi valmistusvuodet  kaikilta osin välttämättä ole oikeat. Koneistomalli…

Responses

  1. […] Seikoja valmistettiin alkujaan kahdessa tehtaassa, Daini Seikosha Co, Ltd (Kameido, Koto-ku, Tokyo) ja Suwa Seikosha Co (Suwa-shi, Nagano). Näin kaksi erillistä tehdasta valmistivat yhtä brändiä toisistaan erillään, parantaen tekniikkaa ja tehden innovaatioita keskinäisen kilpailun kautta. Tällä järjestelyllä saatiin myös hajautettua riskiä, joka olisi syntynyt yhden tuotantolaitoksen kanssa. Jos toisessa tehtaassa ilmeni ongelmia tuotannon kanssa, pystyi toinen tehdas kasvattamaan tuotantokapasiteettia niin, että vaikutukset saatiin minimoitua. Ajan myötä Daini Seikosha Co. Ltd. vaihtoi nimekseen Seiko Instrument Inc., ja Suwa Seikosha Co. vaihtoi nimensä Seiko Epson Corporationiksi. Kahden tehtaan ratkaisusta voit lukea lisää artikkelissa Daini Seikosha – Toinen Seiko tehdas. […]