Ensimmäinen Grand Seiko – 3180

Dubaissa asuva Grand Seiko-keräilijä kertoi Instagramissa laittaneensa myyntiin varsinaisen harvinaisuuden, joka sopi mainiosti ensimmäisestä Grand Seikosta kertovan jutun perustaksi:

Kyseessä on ensimmäinen Grand Seiko-malli, ja vieläpä äärimmäisen harvinainen teräskuorinen malli. Suurin osa oli nimittäin kullattuja, joiden lisäksi pieni määrä oli varustettu platinakuorella – nämä platinakuoriset olivat luonnollisesti varsin kalliita erikoismalleja, joita ainakin tarinan mukaan myytiin pelkästään Tokiossa sijaitsevassa Wako-kellokaupassa. Sen sijaan teräskuorisia on ilmeisesti tehty vain joitain yksittäisiä kappaleita, eikä niitä ilmeisesti myyty virallisia kanavia pitkin lainkaan. Hintapyynti tälle harvinaisuudelle on 15000 USD.

Tarkemmat tiedot ja kuvat suoraan Geraldin sivuilta: http://watchdxb.com/2017/06/07/for-sale-grand-seiko-chronometer-first3180-in-stainless-steel/

Grand Seiko Chronometer / 3180

Grand Seikon tarina alkoi siis 1960 juuri tästä mallista, joka oli tarkoitettu Seikon lippulaivaksi. Kellolla ei ole koneiston referenssin (3180) lisäksi erillistä mallinumeroa tai muuta nimeä kuin Grand Seiko, mikä paitsi liittyy sen aikaisiin Seikon numerointi- ja nimeämiskäytäntöihin, on toisaalta hyvinkin sopivaa, sillä onhan nyt kyseessä THE Grand Seiko.

Kellossa on klassinen kolmen viisarin taulu keskisekunneilla, ilman päivyriä. Taulu on muodoltaan kupera, ja siinä on tyylikäs “sunburst” viimeistely. Kellossa ei ole käytetty loisteainetta lainkaan, viisarit ja indeksit on kiillotettu. Taulussa lukee myös pelkästään Grand Seiko, eikä erikseen “Seiko / Grand Seiko” tai “Seiko / GS”, kuten myöhemmissä malleissa. Kiinnostavana yksityiskohta pienessä osassa kelloyksilöitä Grand Seiko-teksti on kaiverrettu tauluun. Useimissa muissa teksti oli joko painettu, kuten tuossa myynnissä olevassa yksilössä, tai erillinen applikoitu metallilogo, kuten jutun otsikkokuvana olevassa yksilössä.  Hieman alle 35mm leveä kuori taas on muotoilultaan suoraviivaisen konstailematon. Kokonaisuutena kello on pelkistetyn kaunis, ja ulkonäkö on kestänyt ajan hammasta hienosti.

Ensimmäinen Grand Seiko – tyypillisempänä kullattuna versiona
(Kuva: Grand Seiko Chronometer, 1960s, kitchener.lord@flickr, CC BY)

Korkeatasoisen ulkoisen olemuksen lisäksi malliston lippulaiva tarvitsi luonnollisesti myös korkeatasoisen koneiston. Manuaalivetoinen koneisto perustui aiempaan huippumalliin (Seiko Crown). Ensimmäisenä Japanilaisena kellona tämä ensimmäinen Grand Seiko oli kronometri. Kuten nykyisinkin, sen myötä jokaisen 3180-koneiston käynti testattiin erikseen tarkasti määritellyissä testeissä, ja kellon mukana tuli todistus jossa kerrottiin kellon täyttävän kronometrille asetetut tarkkuusvaatimukset, ja ilmoitettiin kyseisen koneistoyksilön testitulokset. Tavallisista Seikoista poiketen koneistot oli varustettu sarjanumerolla, oletettavasti jo vähintään siksi että todistus pystyttiin yksilöimään juuri tähän koneistoyksilöön.

Grand Seikon historia lyhyesti
  • 60-luvulla esiteltiin toinen toisensa jälkeen kehittyneempiä malleja, joista kenties halutuimpia ovat korkealla 36000 bph käyntitaajuudella varustetut kellot. Tämän aikakauden Grand Seikon tekninen kehitystyö huipentui lopulta VFA (Very Finely Adjusted)-malleihin, jotka edustivat Japanilaisen kelloteollisuuden ehdotonta kärkeä. Grammar of Design-muotokieli tuli osaksi mallistoa samoihin aikoihin.
  • 70-luku alkoi 56GS-kellojen esittelyllä, jotka jäivätkin tämän aikakauden viimeisiksi Grand Seikoiksi – kvartsikellojen vääjäämätön esiinmarssi oli alkanut, ja mekaanisten kellojen kysyntä hiipui. Grand Seikojen valmistus päättyi lopulta kokonaan  70-luvun puolivälissä, joskin onneksi vain tilapäisesti!
  • 80-luku kului lähes kokonaan ilman Grand Seikoja. Tuotanto alkoi uudestaan 1988 kvartsikoneistolla varustetulla mallilla (SBG001), joka ei kuitenkaan saavuttanut suurta suosiota.
  • 90-luvulla markkinoille tuli 9F-kvartsikoneistolla varustettu Grand Seiko, joka sai erittäin hyvän vastaanoton. Mekaanisten Grand Seikojen paluuta saatiin odottaa lopulta aina vuoteen 1998.
  • 2000-luvulla Grand Seiko-mallisto on kehittynyt entisestään ja koostuu paitsi mekaanisista ja kvartsikelloista, myös Seikon ylpeydenaiheesta, eli Spring Drive-koneistosta.
Baselworld 2017 – ympyrä sulkeutuu

Seiko on hyvinkin tietoinen historiansa merkityksestä, ja on mm. julkaissut uudelleenlämmiteltyjä versioita ensimmäisestä Grand Seikosta 2000-luvulla ainakin kahteen otteeseen. Tänä keväänä pidetty Baselworldin näyttely vei brändin kuitenkin vielä entistä lähemmäksi juuriaan. Samalla kun Seiko julkaisi jälleen uuden, ensimmäistä Grand Seikoa tarkasti kunnioittavan uuden version (SBGW251 kultakuorilla, 252 platinakuorilla, 253 teräskuorilla), Seiko päätti erottaa Grand Seikon kokonaan omaksi brändikseen. Tämän myötä brändin kelloissa ei enää lue Grand Seikon lisäksi Seiko, kuten nykyään, vaan pelkästään Grand Seiko – aivan kuten alkuperäisessäkin mallissa.

Baselworldissa esitellyt ensimmäistä Grand Seikoa kunnioittavat mallit. (Kuva: Seiko)

Related Articles

Seiko koneistot – taulukko

Suuntaa antava taulukko Seikon koneistoista kevyellä lisätiedolla, kuten valmistusvuodet ja tyyppi. Taulukko on tosiaan suuntaa antava, eikä esimerkiksi valmistusvuodet  kaikilta osin välttämättä ole oikeat. Koneistomalli…

G-Lide! GWX-5600-1JF

Tämänkertaisen Viikon-G -katsauksen kohteena on vuonna 2010 julkaistu GWX-5600-1JF, moduuli 3215. Kyseessä on Japanese Domestic Market (JDM)-malli, joka tarkoittaa että saatavuus rajoittuu ainoastaan Japaniin. Japani-versioiden…

Responses