G-6900-1DR

Ensimmäiseen Viikon-G -blogikirjoitukseeni valitsin, enemmän tai vähemmän sattumalta, yhden suosikki-malleistani, G-6900-1DR.

Casio julkaisi tämän Tough Solar -mallin vuonna 2009, ja se on vuonna 1995 julkaistun, huippusuosion saavuttaneen DW-6900 -sarjan aurinkoenergialla toimiva, toiminnoiltaan hieman monipuolisempi versio.

Boksi on Casion perusmusta kartonkinen G-Shock -boksi. Henkilökohtaisesti pidän tästä pahviboksista metallisia vastineitaan enemmän. Ei sillä että metallisissa bokseissa mitään vikaa olisi, nämä vaan ovat jollain tavalla mukavampia fiilikseltään.

Ulkonäöltään G-6900-1DR on paljolti DW-6900-1:n kaltainen. Suurin ero on varmasti moduulin aurinkopaneli, josta kello lataa käyttöenergiansa. Myös näytön kolme “silmää” kertovat eri asioita kuin DW-versiossa, jossa silmistä näkee oikeastaan vain sekunnit.

Vasemmanpuoleinen silmä näyttää akun varaustason ja siihen liittyvän PS (power save) toiminnon tilan. Kun pover save toiminto on käytössä, joka Tough Solar -malleissa on suositeltavaa, se laittaa kellon “nukkumaan” kun se on riittävän kauan pimeässä ja käyttämättä. Tämä tarkoittaa näytön sammumista ja heräämistä uudelleen käyttöön otettaessa.

Kello pysyy PS -toiminnon päällä ollessa reaaliajassa eikä sitä tarvitse säätää oikeaan aikaan uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Tästä silmästä on myös helppo lukea akun varaustaso: LOW (alhainen), MID (keski) ja HIGH (korkea).

Kun akku loppuu, CHG (charge) -osio ilmoittaa siitä. Tosin sen huomaa hyvin myös näytön pimenemisestä. CHG kertoo silti että kello toimii mutta se tarvitsee valoa käynnistyäkseen.

Keskimmäisen silmän tarkoitus on kertoa mitkä merkkiääniin ja taustavaloon liittyvät toiminnot ovat aktiivisia.

  • MUTE (mykistys) kertoo siitä että kello on hiljennetty, eikä se piippaa toimintoja operoidessa tai muutenkaan.
  • SIG (merkkiääni) -toiminnon ollessa käytössä kello ilmoittaa tasatunneista kahdella nopealla piippauksella.
  • ALM (herätys/merkkiääni) kertoo onko yksi tai useampi neljästä päivittäisestä hälytyksestä päällä. Hälytyksen ajankohdan voi säätää mieleisekseen adjust napilla.
  • SNZ (snooze eli torkku) -toiminnon ollessa käytössä herätys toistuu viiden minuutin välein, enintään seitsemän kertaa tai kunnes toiminto laitetaan pois päältä. Sopii siis aamu-unisille.

Keskimmäisen silmän viimeinen osio näyttää onko A.EL (automatic electro luminescence) -toiminto käytössä. Tämä toiminto kytketään päälle painamalla kellon alaosassa keskellä olevaa G -valonappia pohjassa tarpeeksi pitkään. Tämä toiminto aikaansaa taustavalon syttymisen rannetta käännettäessä noin 45 asteen kulmaan.

Tämän toiminnon käyttö ei tosin ole suositeltavaa, sillä se kuluttaa akun varaustasoa ja heikentää sen elinkaarta. Itse pidän tämän toiminnon aina pois päältä, sillä jos kello pitää nähdä pimeässä, ei G -napin painaminen taustavalon sytyttämiseksi ole kovin suuri vaiva.

Oikeanpuoleisen ja kaikista suurimman silmän tarkoitus on kaikkein vaatimattomin. Se kertoo sekuntien kulun kymmenen sekunnin jaksoissa. Hauskana ja tämänkaltaiselle mallille epätyypillisenä yksityiskohtana toimii silmää kiertävä kultainen raita valkoisine sekunteja merkkaavine numeroineen. Kuvasta sitä kultaisuutta ei tosin näe niin hyvin.


Reissussa aikoinaan hankittu, ja voisin sanoa että parempaa matkakumppania saa hakea. Toiminnot ovat loistavat, kello on todella kestävä ja halvan hintansa vuoksi sen uskaltaa ottaa mukaan hurjimpiinkin seikkailuihin.

Toiminnot:

  • Aika, päivä ja pvm sekä automaattinen kalenteri vuoteen 2099 saakka.
  • Maailmanaika, 31 aikavyöhykettä ja 48 kaupunkia.
  • Herätyskello/muistutus
  • Sekuntikello
  • Ajastin
  • Latautuu Auringosta
  • 200m (20bar) vesitiivis
  • Mineraalilasi
  • Erikoisiskunkestävä

Ranneke ja bezel ovat kumia/muovia ja rannetuntuma on G-Shockille ominaiseen tyyliin loistava. Kello istuu suuresta koostaan huolimatta todella mukavasti ranteeseen, ja ranneke on tarpeeksi pitkä jopa meille paksuranteisille.

Yksi mukava plussa on DW-6900 mallin rannekeesta poiketen metallinen solki. DW -versiossa solki on muovia, tässä ruostumatonta terästä, joka antaa pikkuisen paremman ja laadukkaamman kuvan kuin muovinen vastineensa, vaikkei toiminnallista tai käytännöllistä eroa juuri olisikaan. Takakansi on, kuten useimmissa uudemmissa G-Shockeissa, kiinnitetty kulmista neljällä ruuvilla.
 
Yhteenvetona vielä sanoisin että todella hankinnan arvoinen kello kaikkiaan, moitteita tai puutteita tästä kellosta en oikeastaan löydä. Jos kellossa olisi lämpömittari, olisi se täydellinen. Mutta mitäs pienistä, ei se silti jätä kylmäksi kovemmissakaan harrastuksissa tai ammateissa.

Military-tyylin ja erikois-iskunkestävän rakenteensa vuoksi tämä varsin edullinen G-Shock sopii erittäin hyvin ulkoköyttöön ja yleiseen rymyilyyn. Erittäin hintansa väärti, todella Bang For Buck!

Related Articles

G-Lide! GWX-5600-1JF

Tämänkertaisen Viikon-G -katsauksen kohteena on vuonna 2010 julkaistu GWX-5600-1JF, moduuli 3215. Kyseessä on Japanese Domestic Market (JDM)-malli, joka tarkoittaa että saatavuus rajoittuu ainoastaan Japaniin. Japani-versioiden…

Seiko koneistot – taulukko

Suuntaa antava taulukko Seikon koneistoista kevyellä lisätiedolla, kuten valmistusvuodet ja tyyppi. Taulukko on tosiaan suuntaa antava, eikä esimerkiksi valmistusvuodet  kaikilta osin välttämättä ole oikeat. Koneistomalli…

DW-8200-1A – FROGMAN II

Tämänkertaisessa Viikon-G:ssä luodaan katsaus toisen sukupolven ensimmäiseen G-Shock Frogmaniin, DW-8200-1A:han. Tämä DW-8200-1A oli ensimmäinen Frogmanini. Ostin kellon käytettynä joitain vuosia sitten, ennen kuin runneltujen Frogmanien hinta…

Responses