G-Lide! GWX-5600-1JF

Tämänkertaisen Viikon-G -katsauksen kohteena on vuonna 2010 julkaistu GWX-5600-1JF, moduuli 3215.

Kyseessä on Japanese Domestic Market (JDM)-malli, joka tarkoittaa että saatavuus rajoittuu ainoastaan Japaniin. Japani-versioiden boksi (kuvassa) on kaikista G-Shock-bokseista ehdottomasti kaunein ja samalla myös oma suosikkini.

Ohjekirja on muoviin nätisti kääritty paperirulla. Ohjekirjat JDM-malleissa on luonnollisesti japaniksi, joten pidän sen pakattuna rullana. En kuitenkaan ymmärtäisi japaninkielisiä ohjeita, ja takaisin pakkaaminen rullan auettua on todella hankalaa.
Ainoa englanninkielinen asia joka tämän mukana tuli, on myyjän oma takuulappu.

  

Yleensä G-Shockia ei tule tilattua Japanista, mikäli saman kellon saa Euroopasta. Tähän suurin ja todennäköisesti myös ainoa syy on tietenkin se että EU:n sisältä ostaessa välttyy maksamasta ALV:tä ja tullimaksuja.

Eurooppalainen perusversio boksista on ei niin kaunis peltipurkki (engl. tin). Kello on kuitenkin aina tismalleen sama, mikäli kyseessä on sama kello samalla mallikoodilla. Myös U.S.A:n boksi on peltipurkki.

Näiden kahden peltipurkin ero on se, että Eurooppa-versio on pyöreä ja U.S.A:ssa myytävä versio mutterinmuotoinen. Mutterinmuotoinen boksi on mielestäni näistä kolmesta boksi-vaihtoehdosta kaikkein epä-esteettisin.

Nämä ovat tietenkin makuasioita ja toissijaisija tekijöitä, itse kellon ollessa poikkeuksetta pääosassa.

JP-lähetysten saapumisnopeudessa ei ole juurikaan eroa EU:n sisäisten lähetysten saapumisnopeuteen. Totta puhuakseni, Japanista on usein tullut paketti Suomeen (Helsinki) nopeammin kuin Keski- tai Etelä-Euroopasta. Japanilaisethan tunnetusti hallitsevat logistiikan.

Aina välillä näitä tulee hankittua Japanista asti, etenkin silloin kun kyseessä on JDM-malli eikä samaa yksinkertaisesti saa Euroopasta.

GWX-5600 kuuluu G-Lide -perheeseen joka on suunnattu erityisesti extreme-urheiluun. Etenkin surfaus ja lumilautailu ovat olleet innoittajina näitä malleja suunniteltaessa. Tästäkin mallista löytyy vuorovesi- ja kuunkierto-toiminnot, joiden on tarkoitus auttaa mm. aallokon koon arvioinnissa.

G-Lide on alunperin ulkomaanmarkkinoille tarkoitettu nimike. Japanissa samat kello kulkivat nimellä X-treme. Se mitä X-tremelle loppujen lopuksi tapahtui, en osaa sanoa. Ehkä todettiin että on selkeämpää tehdä kelloja vain yhdellä kansainvälisellä nimikkeellä.

G-Lide ja X-treme -mallien pohjana olivat usein 90-luvulla suosiossa olleet DW-00X, DW-9XXX ja DW-88XX sarjojen G-Shockit. Palaan näihin 90-luvun ihaniin hirvityksiin tulevaisuuden kirjoituksissa.

G-Lide -sarjan kellot ovat usein myös iloisen freshejä väripläjäyksiä. Tämä taas luullakseni vaikuttaa suosioon Japanissa ja muissa Aasian maissa, joissa ihmisten päätavoite ei aina ole näyttää harmailta harmaine asusteineen.

Osaltani jopa toivoisin näitä värikkäitä ilopillerikelloja lisää myös tänne Pohjolaan tätä harmaata katukuvaa piristämään. Vaikka tämä kello on pääasiassa musta, kiiltävät muoviosat ja värikkäät yksityiskohdat tekevät siitä kaikkea muuta kuin synkeän. Itseasiassa lukisin tämän mallin värikkäisiin G-Shockeihin kuuluvaksi.

 

En silti tarkoita että mustassa, harmaassa ja valkoisessa yhdistettynä erilaisten metallien hillittyihin väreihin olisi mitään väärää. Kaipaisin vain hieman lisää monipuolisuutta sinne värimaailmaan, varsinkin näin keväisin.

 

Mietin pitkään tämän ja erään toisen G-Shockin, tarkemmin sanoen GLS-5600KL-1JF:n välillä. Lopulta päädyin tähän, muistaakseni suureksi osaksi ulkonäöllisistä syistä. Molemmat toki miellyttivät silmää, mutta GWX-versio vei voiton tällä kertaa.

 GWX-5600-1JF                                                          GLS-5600KL-1

Niin tässä kuin useissa muissakin malleissa “W” mallikoodin alkukirjaimissa merkkaa automaattista ajanpäivitystä. Uudemmissa malleissa tätä toimintoa kutsutaa nimellä Multiband 6. Tällöin kello nappaa signaalin eräänlaisesta radiomastosta ja säätää itsensä oikeaan aikaan. Näitä mastoja on 6 maailmassa. Kaksi Japanissa, yksi pohjois-Amerikassa, yksi Kiinassa, yksi Briteissä ja yksi Saksassa. Parhaiten tämä ajanpäivitys tapahtuu yöllä jolloin häiriösignaaleja on vähiten.

Suomessa tämä toiminto ei aina toimi ja siksi onkin syytä harkita haluaako maksaa ekstraa toiminnosta jonka käytettävyydestä ei voi olla varma.

Toimintoja ovat:

  • Aika, päivä ja pvm
  • Nousu- ja laskuvesi-indikaattori TIDE
  • Kuunasentoindikaattori MOON
  • Maailmanaika, WT (world time)
  • Neljä eri herätystä, ALM (alarm)
  • Torkku ajastin, SNZ (snooze)
  • Ajastin, CDT (countdown timer)
  • Sekuntikello, STW (stopwatch)
  • Automaattinen taustavalo, A.EL (automatic electric backlight)
  • Virransäästö, PS (power save)
  • Ajan päivitys automaattisesti, MB6 (multiband 6)
  • Aurinkoenergia, Tough Solar
  • Vesitiivis 200 metriin asti (20BAR)
  • Erikoisiskunkestävä

Näytön alareunassa näkyy mitkä toiminnot ovat käytössä ja mikä on akun varaustaso. L, M ja H kertovat onko akun tila Low, Middle vai High.

Kevät on aina tervetullutta aikaa Tough Solar -kelloille. Pitkän ja pimeän talven jälkeen tekee hyvää ladata akut täyteen hellässä kevätauringossa.

Solki on Casio Japan, joka kertoo japanilaisuudesta.

Useimmat ulkomaanmarkkinoille suunnatut perusmallit ovat Casio China -soljella varustettuja. Siksi esimerkiksi vanhempia DW-5600-malleja (etenkin Fox Fire tai kollaboraatio-mallit) ostaessa kannattaa katsoa tai pyytää kuva soljesta, varmistuakseen muoviosien alkuperäisyydestä. Tällähän ei sinänsä ole käytännön merkitystä, sillä sekä Kiinan- että Japanin-tehtaalta tulleet muoviosat ja soljet ovat kosmeettisesti identtisiä.

Takakansi on ruostumatonta terästä (st. steel). Nurkistaan neljällä ruuvilla kiinni oleva G-Shockille ominainen takaplattu on kuitenkin tähän malliin tehty hieman tuhdimmaksi kuin esimerkiksi DW-5600 mallissa oleva vastaava. Tästä lisäpisteet.

Yhteenvetona sanoisin että tämä G-Shock on aivan mielettömän hieno niin teknisiltä ominaisuuksiltaan kuin ulkonäöllisestikin. Plussaa on tietenkin Japani-boksi valkoisine tekonahka-tyynyineen.

Henkilökohtaisesti olen ollut tästä mallista aivan fiiliksissä siitä lähtien kun se saapui kotiin. Toki se on aina välillä joutunut kököttämään laatikossaan mutta silti se aina palaa ranteeseen tasaisin väliajoin.

Mitä mainioin käyttökello suoraan Japanista, jossa värikäs katumuoti toimii usein myös G-Shockien ulkoasujen innoittajana. Tässä n. 160-200€ (ilman ALV.) maksavassa G-Lidessä yhdistyy todella bad-ass toiminnot ja surf-henkisyys, maustettuna ripauksella japanilaista katumuotia. Toimii!

 

Related Articles

DW-5600

Tämän Viikon-G:n kohteena on ehkä kaikkein suosituin G-Shock kautta aikain, DW-5600.   DW-5600C tuli ensikertaa markkinoille vuonna 1987, ja sen sisällä oli Casio moduuli 691.…

DW-8200-1A – FROGMAN II

Tämänkertaisessa Viikon-G:ssä luodaan katsaus toisen sukupolven ensimmäiseen G-Shock Frogmaniin, DW-8200-1A:han. Tämä DW-8200-1A oli ensimmäinen Frogmanini. Ostin kellon käytettynä joitain vuosia sitten, ennen kuin runneltujen Frogmanien hinta…

G-6900-1DR

Ensimmäiseen Viikon-G -blogikirjoitukseeni valitsin, enemmän tai vähemmän sattumalta, yhden suosikki-malleistani, G-6900-1DR. Casio julkaisi tämän Tough Solar -mallin vuonna 2009, ja se on vuonna 1995 julkaistun,…

Responses