Seiko Alpinist – Laurel Alpinist (1961)

Hieman syvemmälle menevä tarkastelu Seiko Alpinisteihin aloitetaan kronologisesti ensimmäisestä Alpinistista, Laurel Alpinistista.

Laurel Alpinist oli ensimmäinen Seikon kello, jossa Seiko käytti Alpinist-nimeä. Kello julkistettiin vuonna 1961. Kelloa tarjottiin kahtena mallina, mustatauluisena ja vaaleatauluisena. Koneistona käytettiin 17 kivistä ja käsivetoista koneistoa, koneistossa ei ole muuta mallimerkintää kuin ”Seikosha 17j” ja koneiston taajuus on 18000bph.

Laurel Alpinistin kuori oli valmistettu ruostumattomasta teräksestä, ja lasike oli akryylilasia. Käyttötarkoituksestaan huolimatta, Laurel Alpinist ei ollut ulkonäöltään kovinkaan sporttinen – kello muistuttaakin enemmän muita Laurel-sarjan kelloja. Ranneke oli kuitenkin normaalia jämäkämpi, jotta se olisi riittävän kestävä kovemmassa käytössä, johon kello oli suunniteltu.

Taulun indeksit olivat kolmion muotoiset, varustettu aikakauteen nähden runsaalla loisteaineella ja pääindeksit (3, 6, 9 ja 12) olivat kooltaan suurempia kuin muut tuntimerkinnät. Kellon taulussa on merkinnät: Seiko Laurel, Alpinist ja Diashock 17j. Taulun luettavuus olikin erinomainen, hyvin selkeästä ja yksinkertaisesta asettelusta johtuen. Runsas loisteaineen käyttö mahdollisti luettavuuden säilymisen, myös heikossa valaistuksessa. Kellon osoittimet ovat Dauphine –malliset ja nekin varustettu loisteaineella.

Kellon koko on nykystandardien mukaan suhteellisen pieni, läpimitaltaan ainoastaan 35mm, suurehko taulu ja verrattain pitkät korvakkeet saavat kuitenkin kellon näyttämään kokoaan suuremmalta. Kuori on perinteistä kolmiosasta rakennetta, ja kuoripohjassa on merkinnät: ”SEIKO LAUREL ALPINIST 14041 STAINLESS STEEL”. Kuori on mallia 14041, eli samaa kuorimallia jota käytettiin saman aikakauden Seiko Marveleissa.

Seuraavaksi tarkastellaan Champion Alpinistia tarkemmin.

Alpinist-sarjassa julkaistut artikkelit:

Related Articles

Seiko Alpinist – lyhyt historia

Seiko julkisti ensimmäisen Alpinistin vuonna 1961 ajannäyttäjäksi japanilaisille vuorikiipeilijöille ja retkeilijöille. Alpinistin julkistaminen oli Seikolle merkittävää, olihan Alpinist Seikon ensimmäinen oikea urheilukello. Japanilaiset vuorimiehet, Yama-otoko, toimivat…

Seiko koneistot – taulukko

Suuntaa antava taulukko Seikon koneistoista kevyellä lisätiedolla, kuten valmistusvuodet ja tyyppi. Taulukko on tosiaan suuntaa antava, eikä esimerkiksi valmistusvuodet  kaikilta osin välttämättä ole oikeat. Koneistomalli…

Responses