Seiko Astron 35SQ

Joulukuun 25 päivänä vuonna 1969 Seiko julkisti kellon, joka mullisti kellomaailman tavalla jota ei oltu aikaisemmin nähty tai koettu. Kyseessä oli Seiko Astron 35SQ, kello joka oli maailman ensimmäinen kvartsirannekello, kello jonka suunnitteluun ja kehittämiseen Suwa Seikoshan tehtaalla oli käytetty 10 vuotta. Suurin haaste oli saada kvartsikoneistosta riittävän pieni, jotta se mahtuisi rannekellon kuoriin.

Julkistuksen jälkeisellä viikolla Astron kelloja myytiin 100 ja kelloja tuotetiin yhteensä 200 kappaletta, tätä voidaan pitää tavattomana suorituksena kellon hinta huomioiden. Seiko Astron 35SQ maksoi julkistuksensa aikana 450 000 ¥, summa joka vastasi keskikokoisen henkilöauton hintaa japanissa.

Seiko 35A koneisto

Astron oli aikaisempiin kelloihin nähden tavattoman tarkka, kellolle luvattiin ±0,2 sekunnin tarkkuutta päivätasolla, eli ±5 sekuntia kuukausitasolla ja minuutin vuodessa. Saman aikakauden mekaaniset rannekellot kykenivät normaalisti päivätasolla samaan mitä Astron kykeni kuukausitasolla.

Muotoilultaan Astron oli muotoilultaan hyvin perinteinen ja kuori on valmistettu 18 karaatin kullasta. Taulu on kiillotettu ja omaa hyvin selkeän ja ajattoman asettelun. Muotoilu on sen verran ajatonta, että kello käytännössä voisi olla suunniteltu tänä päivänä retrohengessä.

Alun perin ajatus oli, että Astronissa olisi ollut tasaisesti liikkuva sekuntiosoitin. Tästä kuitenkin luovuttiin suuren virtakulutuksen takia, ja siirryttiin kerran sekunnissa siirtyvään osoitinratkaisuun. Tämä onkin muodostunut standardiksi kaikissa nykyisissä kvartsikelloissa.

Astron 35SQ ei pelkästään ollut teknisesti suuri läpimurto, se myös muutti totaalisesti valtatasapainon kellomaailmassa. Alentuneiden valmistuskustannuksien ja japanilaisten etumatkasta johtuen Sveitsiläisten ylivalta lähti murenemaan, ja valta siirtyi pitkäksi aikaa Aasiaan. Vuosina 1970 – 1988 kelloteollisuuden parissa työskentelevien määrä laski Sveitsissä 90 000 => 28 000. Puhutaankin kvartsivallankumouksesta, vallankumouksesta joka kesti 90-luvulle saakka, jolloin mekaanisten kellojen kysyntä uudestaan lähti kasvuun ja vanha valtatasapaino palautui osittain.

Related Articles

Seiko koneistot – taulukko

Suuntaa antava taulukko Seikon koneistoista kevyellä lisätiedolla, kuten valmistusvuodet ja tyyppi. Taulukko on tosiaan suuntaa antava, eikä esimerkiksi valmistusvuodet  kaikilta osin välttämättä ole oikeat. Koneistomalli…

Ensimmäinen Grand Seiko – 3180

Dubaissa asuva Grand Seiko-keräilijä kertoi Instagramissa laittaneensa myyntiin varsinaisen harvinaisuuden, joka sopi mainiosti ensimmäisestä Grand Seikosta kertovan jutun perustaksi: https://www.instagram.com/p/BVC3HTklsgb/?taken-by=watchdxb Kyseessä on ensimmäinen Grand Seiko-malli,…

Responses