Kellojen ostaminen Japanista – Lyhyt ohje

Japanilaisten kellojen tarjonta Suomessa on parantuntu huomattavasti kuluneen vuoden aikana. Kiitos maahantuojien, olemme jo saaneet niin sanottuja JDM-malleja (Japan Domestic Market Model) tarjolle, asia jota kukaan tuskin olisi odottanut vielä pitkään aikaan, jos lainkaan. Onhan Suomi kuitenkin pieni markkina, kaukana pohjoisessa.

Tästä huolimatta, jää suuri osa tarjonnasta saavuttamattomiin kotimarkkinoilla. Japanilaisen vintage-puolen tarjonta on Suomessa ja Euroopassa olematon, siihen nähden mitä Japanissa on tarjolla. Ongelmaksi muodostuu se, että Japanilaisissa huutokauppapalveluissa harvoin on tarjolla toimitusta Japanin ulkopuolelle, kielimuuri on toki toinen ongelma joka voi tehdä ostamisesta mahdottoman – internetin käännöspalvelut kun tahtovat toimia aika huonosti japanilaisten verkkosivujen kanssa.

Ongelmaan on kuitenkin varsin hyvä ratkaisu olemassa; Japanilaiset Proxy-, eli välityspalvelut!

Proxy-palvelu on siis välityspalvelu, joka toimii ostajan edustajana ostajan ja myyjän välillä, sitä kautta mahdollistaen muuten mahdottoman kauppatilanteen. Näitä palveluntarjoajia on useita ja käydään tässä artikkelissa läpi niistä yleisimmät ja niiden toimintaperiaate, käyttö ja kustannusrakenne.

Palveluiden käyttö on suhteellisen yksinkertaista, palveluun luodaan käyttäjätunnus ja palvelun käyttöliittymän kautta etsitään japanilaisista palveluista (Yahoo! Auctions, Yahoo! Shopping, Rakuten, Amazon.jp jne.) haluttu tuote. Kun haluttu ja sopiva tuote on löytynyt, tehdään kauppa jonka välityspalvelu suorittaa ostajan puolesta. Myyjä toimittaa ostetun tuotteen välityspalvelulle, joka lopulta lähettää tuotteen varsinaiselle ostajalle vaikkapa Suomeen. Palveluissa on myös mahdollista yhdistää useampi ostos yhteen toimitukseen ja näin säästää toimituskuluissa Japanista Suomeen.

Henkilökohtaisesti olen mieltynyt Zenmarketin (https://zenmarket.jp) toimintaperiaatteeseen, siinä on selkeä ja mukava käyttöliittymä, kohteiden kuvausten käännös toimii automaattisesti ja haku on nopea ja tehokas. Ongelmana Zenmarketissa on, että raha pitää siirtää palvelun ”kukkaroon” jotta voi ostaa tai huutaa kohteita huutokaupoista. Itse en oikein pidä tästä mallista siitä syystä, että tilille hyvin helposti jää rahaa makaamaan. Palveluhinnasto on kuitenkin hyvä ja pärjää vertailussa erinomaisesti muihin palveluihin verrattuna.

Huudot suoritan itse Buyeen kautta. Buyeen käyttöliittymä ei pärjää Zenmarketille, mutta sen mahdollisuus kytkeä PayPal-tili suoraan kiinni tekee käytöstä todella käytännöllisen. Rahoja ei siis tarvitse siirtää etukäteen tilille ennen huutojen tekemistä, vaan ostokset ja huudot veloitetaan suoraan PayPalilta jos/kun huudon voittaa.

Yksinkertaisimmillaan homma menee näin (pääpiireteittäin):

 1. Luo tunnus (tässä tapauksessa Buyee)
 2. Kytke PayPal-tili Buyee-tiliin
 3. Etsi kiva ja sopivan hintainen kello jota ei täältä saa
 4. Jos on huutokauppakohde, käyttäydy sen mukaan (eli huuda…)
 5. Jos on ”Buy it Now”-kohde, voit vaan klikata osta-painiketta
 6. Jos voitat huutokaupan (tai ostat suoraan kohteen) niin Buyee veloittaa PayPal-tililtäsi huutosumman + käsittelykulut + arvonlisäveron
 7. Istu alas ja odota muutama päivä että myyjä toimittaa tuotteen Buyeen varastolle
 8. Kun kohde on saapunut Buyeelle, voit tilata tuotteelle toimituksen Suomeen ja maksaa sen
 9. Tämän jälkeen saa taas odottaa muutaman päivän, kunnes Postilta tulee tullausilmoitus
 10. Tee tulliselvitys ja odota että Posti tekee sen missä ne on tosi hyviä…
 11. Paketti on kotona ja voit odottaa ”Boksi auki!”-käskyä ryhmästä 🙂

Täysin ilmaista ostaminen näiden palvelujen kautta ei suinkaan ole, halvalta näyttävä hinta kasvaa helposti aika paljon hiukan riippuen toimituskuluista Japanissa, onko tuote ostettu yritykseltä (jolloin päälle tulee Japanin alv 8 %) ja millaisen toimituspaketin ottaa välityspalvelulta. Alla yhden kaupan avaaminen jossa on ostettu kaksi erillistä kohdetta Buyeen kautta:

Kohde Hinta ¥ Hinta €
Kohde 1 – Huutosumma 64 800 ¥ 490,00 €
Kohde 1 – Toimituskulut Japanissa 700 ¥ 5,29 €
Kohde 1 – Arvonlisävero Japanissa (8 %) 5 184 ¥ 39,20 €
Kohde 2 – Huutosumma 6 000 ¥ 45,37 €
Kohde 2 – Toimituskulut Japanissa 1 780 ¥ 13,46 €
Kohde 2 – Arvonlisävero Japanissa (8 %) 480 ¥ 3,63 €
Konsolidointimaksu (kahden tuotteen yhdistäminen samaan lähetykseen) 500 ¥ 3,78 €
Protective Packing (pykälää parempi pakkauspalvelu) 1500 ¥ 11,34 €
Toimituskulut Suomeen 3 170 ¥ 23,97 €
Yhteensä: 84 114 ¥ 636,04 €
Tullimaksu Suomessa 0,80 €
Arvonlisävero Suomessa 152,65 €
Yhteensä tullit ja verot maksettuna kotiovelle toimitettuna: 789,49 €

Eli, käytännössä huutohinnan päälle tulee aika paljon kustannuksia. Tässäkin tapauksessa melkein 47,5 % alkuperäisen huutosumman päälle. Tämä on asia joka kannattaa pitää mielessä kun lähtee Japanista etsimään kiinnostavia kohteita, ihan mitä tahansa ei kannata lähteä huutamaan pelkästä huutamisen ilosta 🙂 Mutta tarjolla on paljon sellaista jota yksinkertaisesti ei ole tarjolla muualla ja sitä kautta se kannattaa. Mukavia metsästyshetkiä 🙂

Japanilaisia välityspalveluja:

Related Articles

G-Lide! GWX-5600-1JF

Tämänkertaisen Viikon-G -katsauksen kohteena on vuonna 2010 julkaistu GWX-5600-1JF, moduuli 3215. Kyseessä on Japanese Domestic Market (JDM)-malli, joka tarkoittaa että saatavuus rajoittuu ainoastaan Japaniin. Japani-versioiden…

DW-8200-1A – FROGMAN II

Tämänkertaisessa Viikon-G:ssä luodaan katsaus toisen sukupolven ensimmäiseen G-Shock Frogmaniin, DW-8200-1A:han. Tämä DW-8200-1A oli ensimmäinen Frogmanini. Ostin kellon käytettynä joitain vuosia sitten, ennen kuin runneltujen Frogmanien hinta…

Responses