Seiko Alpinist – Champion 850 (1963)

Tällä kerralla katsotaan hiukan tarkemmin toisen sukupolven Alpinistia, joka tuotiin markkinoille vuonna 1963.

Toisen sukupolven Alpinist tuotiin markkinoille Seikon Champion sarjan alle, kaksi vuotta Laurel Alpinistin julkaisun jälkeen, vuonna 1963. Oletetaan että Champion nimen ja  malliston käytön tavoitteena, oli tehdä tästä mallistosta kilpailukykyisempi ja attraktiivisempi laajemmalle yleisölle. Champion nimen alla julkistettiin parina seuraavana vuotena useampaa erilaista Alpinist mallia.

Ensimmäinen version Champion Alpinistista oli varustettu ruostumattomasta teräksestä tehdyllä kuorella, jonka pohjassa löytyy merkinnät Alpinist, RAINPROOF sekä kuorimallinumero J13033. Tässä versiossa taulu on väriltään hopeinen ja sen reunaa koristaa paksu musta raita. Tuntimerkinnät löytyvät tästä taulua kiertävästä renkaasta, kun taas minuuttimerkinnät ovat taulun ulkoreunassa, renkaan ulkokehällä. Tuntimerkinnät ovat pienet ja 12-merkintä muistuttaa numeroa neljä. Taulussa on merkinnät Seiko Champion, Alpinist, Diashock 17J.

Seuraavassa Champion Alpinistissa käytti kuorimalleja: J13043, J13049 ja J13079. Kaikissa näissä on pohjassa ja taulussa merkintä WATERPROOF aikaisemman RAINPROOF:n sijaan. Tämä on myös ensimmäinen Alpinist, jonka pohjaan on kaiverrettu Alpinisteille tunnusomainen vuoristokuvio tai logo.

Koneistona käytettiin aikaisempien mallien mukaisesti Seikosha 17J koneistoa malleissa J13043 ja J13049, mutta J13079 mallissa siirryttiin käyttämään Seikon automaattista 850 koneistoa, joka myöhemmässä vaiheessa päivitettiin 815 automaattikoneistoon. Yleisesti kaikkia näitä malleja kuitenkin kutsutaan Champion 850 Alpinisteiksi.

Vuonna 1964 julkistettiin kullattu versio Championista, koneistona oli 851 automaattikoneisto. Tätä mallia tunnetaan myös nimellä 85899, Seikon viisiosaisen mallinumeroinnin mukaisesti. Tämä kolmas versio Championista, malli noudattaa hyvin tavallisten Championien ulkomuotoa. Taulu on yksinkertainen ja kermanvärinen, kullatuilla indekseillä ja kullatuilla ja loisteaineella varustetuilla osoittimilla. On myös olemassa harvinaisempia harmaa- ja mustatauluisia versioita. Indeksien ulkokehään on lisätty pieni määrä loisteainetta, jotta luettavuus olisi parempi alhaisessa valaistuksessa.

Champion Alpinistin jälkeen Alpinist-nimen käytössä tuli yli 30 vuoden tauko, nimi otettiin Seikolla taas käyttöön vuonna 1995, jolloin enemmän tuttu Red Alpinist tuotiin markkinoille. Tästä lisää seuraavassa osassa 🙂

Alpinist-sarjassa julkaistut artikkelit:

Related Articles

Seiko Alpinist – lyhyt historia

Seiko julkisti ensimmäisen Alpinistin vuonna 1961 ajannäyttäjäksi japanilaisille vuorikiipeilijöille ja retkeilijöille. Alpinistin julkistaminen oli Seikolle merkittävää, olihan Alpinist Seikon ensimmäinen oikea urheilukello. Japanilaiset vuorimiehet, Yama-otoko, toimivat…

Seiko koneistot – taulukko

Suuntaa antava taulukko Seikon koneistoista kevyellä lisätiedolla, kuten valmistusvuodet ja tyyppi. Taulukko on tosiaan suuntaa antava, eikä esimerkiksi valmistusvuodet  kaikilta osin välttämättä ole oikeat. Koneistomalli…

Responses